5 PRAGMATISCHE ACTIES VOOR MEER ONDERNEMERSVRIJHEID

28 augustus, 2020

5 acties voor ondernemersvrijheid

Wil je minder bezig zijn met de dagelijkse beslommeringen in je bedrijf maar wel grip houden? DAT KAN! ik vertel je in deze blog hoe je door 5 acties kan groeien naar meer ondernemersvrijheid.

1 BRENG JOUW PERSOONLIJKE TOPTALENT IN BEELD.

Doe waar je goed in bent, wat gaat je gemakkelijk af en wordt hier nog beter in. Hiermee wordt de basis van jouw organisatie gelegd, want die begint bij jou als ondernemer. Je moet als ondernemer overal op letten, van alles wat vinden en over van alles verstand te hebben. Maar dat is onmogelijk. Je beschikt nou eenmaal niet over oneindige kennis. Je kunt gewoon niet alles weten.

Waar ligt jouw toptalent ? verkoop, marketing, administratie/financiering, mensen verbinden, productontwikkeling? Welke skills heb je en kun je nog meer inzetten. Nog belangrijker: welke talenten heb jij om je heen nodig om een topteam te vormen en wie zijn die personen?

2 OMSCHRIJF JE PERSOONLIJKE EN ZAKELIJKE DOELSTELLINGEN.

Doelen stellen worden vaak gekoppeld aan financiën, maar dat is slechts het resultaat van het totale plan. Doelen stellen helpt je om de zaken helder te krijgen, prioriteiten te stellen, focus te hebben, beslissingen te nemen en ervoor te zorgen dat je de leiding kan nemen en je tijd en energie kunt besteden aan echt belangrijke dingen. Ga er eens voor zitten en start met het maken van een overzicht van persoonlijke en zakelijke doelstellingen en denk ook eens aan de volgende punten:

 

Doelen

 

Wanneer je doelen helder zijn is het nemen van stappen, en het betrekken van je medewerkers bij je acties, een stuk eenvoudiger. Dat resulteert in kwalitatieve EN kwantitatieve groei van je bedrijf.

3 GEEF DUIDELIJKE KADERS AAN PER BUSINESS COMPONENT.

Zonder heldere kaders, geen duidelijkheid en actie. De kaders worden door jou als ondernemer vastgesteld en gaan over hetWaarom en Wat”. De vervolgstap maar dan met het team het Hoe” en Wie” aangevuld met de kernwaardes binnen je bedrijf. De kaders vallen vaak onder één van de volgende categorieën:

Categorieën van de kaders

Na het vaststellen van de kaders, het betrekken van het team bij het proces en het invullen van de inhoud, ontstaat overdracht van verantwoordelijkheid en het vergroten van betrokkenheid met als resultaat commitment. Dit is nodig om de uiteindelijke ondernemersvrijheid voor jou als ondernemer te creëren én het geeft je team de kans om zich te ontwikkelen.

4 KIES JE AANVOERDERS.

De invulling van het leiderschap voor alle leidinggevenden binnen je organisatie gaat hierdoor veranderen. Jij en ook je team van leidinggevenden (managers) gaan, vanuit coachende en sturende rol, leiding geven en vanuit een aanvoerderspositie werken. Zoals eerder benoemd, is het van belang om ieders toptalent te laten excelleren. Dit is een belangrijke taak van de leidinggevende(n).

Het beste uit mensen halen, optrekken met het team, flexibel, verbindend leiderschap, doeners, een beetje eigenzinnig en de drive om je te ontwikkelen. Dat zijn de kernpunten voor de aanvoerders van jouw bedrijf.

5 STEL HET ACTIEPLAN OP EN CREËER COMMITMENT.

Het is belangrijk om na het doorlopen van de vorige 4 fases,  een helder en concreet plan van aanpak te maken. Dat moet goed doordacht zijn en afgestemd op jouw unieke organisatie. Misschien is je team in deze fase nog wat sceptisch, maar door duidelijk uitleg over het doel en hoe dit bereikt wordt, groeit er commitment en dat is nodig.

Het actieplan is verdeeld in 3 fases.

1e fase het fundament : het bewust worden van de effecten, het in beeld brengen van de mogelijkheden en kansen is de eerste stap. Nu ontstaat het beeld wat de ontwikkeling is van jouw organisatie. De volgende stap binnen het fundament is het nemen van besluiten die nodig zijn om de transitie in te zetten.

2e fase actie : in de tweede fase gaat het team een belangrijke rol spelen. De verandering wordt gedeeld met het team en de doelstellingen met het plan van aanpak wordt onderbouwd. Nu volgt de communicatie en implementatie. In deze fase wordt de transitie intensief gecoacht en begeleidt.

3e fase resultaat : in de derde en laatste fase ga je het resultaat monitoren. Verbinding, natuurlijke leiderschap en groei zijn de ankerpunten. In deze fase is het belangrijk om jezelf te trainen om  afstand te nemen en het proces te gaan managen, coachen en sturen. Wanneer je dit proces jezelf eigen maakt, zal er ruimte voor je ontstaan voor echte ondernemersvrijheid.

Voor iedere ondernemer is ondernemersvrijheid verschillend, maar voor iedere ondernemer is vrijheid de reden om te ondernemen. De kunst van het ondernemerschap is om andere te laten excelleren in plaats van alles zelf te doen. Dat is het verschil in wel of geen ondernemersvrijheid.

Geniet van je ondernemerschap !

Handtekening Anita Swart

 

PS; Als je bovenstaande informatie waardevol vond, heb je misschien ook interesse om met mij te sparren hoe dit ook voor jou en jouw bedrijf kan werken. Plan een strategiesessie. Ik kijk er naar uit om samen met jou naar je unieke situatie te kijken.

Contact Anita Swart

 

Mijn sociale media

Volg mij via